SDL cant launch my video sub system???

View previous topic View next topic Go down

SDL cant launch my video sub system???

Post by cris_smith14 on Mon Oct 29, 2012 1:50 am

hi there im back on the bve after missing you lot i have all the trains and the new version on my netbook but when i go too start driving after slecting my route and train sdl says cant launch my video sub system can any one help?????

cris_smith14

Posts : 66
Join date : 2011-07-14
Age : 33
Location : leeds

Back to top Go down

Re: SDL cant launch my video sub system???

Post by Dexter on Mon Oct 29, 2012 5:12 am

What is your graphic card, Cris? Try downloading the newest drivers and make sure you have .NET framework version 4 installed.
avatar
Dexter

Posts : 1842
Join date : 2011-07-08
Age : 31
Location : Brno, Czech republic

http://www.brnobve.eu

Back to top Go down

Re: SDL cant launch my video sub system???

Post by cris_smith14 on Mon Oct 29, 2012 12:56 pm

hi there i have a standard intel graphics card an intel graphics and have dowloaded net framework 4 also the latest drivers but still not working

cris_smith14

Posts : 66
Join date : 2011-07-14
Age : 33
Location : leeds

Back to top Go down

Re: SDL cant launch my video sub system???

Post by LabRatAndy on Mon Oct 29, 2012 8:06 pm

The error means that for some reason 3D window cannot be created because SDL isn't able to initialise for some reason, why I don't know. I can't see anything that says it's incompatible with intel graphics.

LabRatAndy

Posts : 98
Join date : 2011-08-29

Back to top Go down

Re: SDL cant launch my video sub system???

Post by joeyfjj on Tue Oct 30, 2012 1:07 pm

In settings, are your full-screen/window size bigger than your screen?

joeyfjj

Posts : 265
Join date : 2011-07-30
Location : Singapore

http://joeyfoo.com

Back to top Go down

Re: SDL cant launch my video sub system???

Post by LabRatAndy on Tue Oct 30, 2012 9:47 pm

joeyfjj wrote:In settings, are your full-screen/window size bigger than your screen?

Is that the usual cause of this problem?

If so it's really a serious bug in openBVE, letting you set the game window size bigger than the size that windows has set for the screen. I guess windows reports this to SDL thus causing this error, even if you've told openBVE to use window size that your monitor supports.

LabRatAndy

Posts : 98
Join date : 2011-08-29

Back to top Go down

Re: SDL cant launch my video sub system???

Post by cris_smith14 on Wed Oct 31, 2012 11:08 pm

ill try that now thank you i shall report back

cris_smith14

Posts : 66
Join date : 2011-07-14
Age : 33
Location : leeds

Back to top Go down

Re: SDL cant launch my video sub system???

Post by cris_smith14 on Thu Nov 01, 2012 4:37 am

it now loads but openbve crashes do you think i need a more powerfull laptop you guys recon ????

cris_smith14

Posts : 66
Join date : 2011-07-14
Age : 33
Location : leeds

Back to top Go down

Re: SDL cant launch my video sub system???

Post by Dexter on Thu Nov 01, 2012 5:01 am

cris_smith14 wrote:it now loads but openbve crashes do you think i need a more powerfull laptop you guys recon ????

What are the system specs of yours?
avatar
Dexter

Posts : 1842
Join date : 2011-07-08
Age : 31
Location : Brno, Czech republic

http://www.brnobve.eu

Back to top Go down

Re: SDL cant launch my video sub system???

Post by graymac on Thu Nov 01, 2012 9:15 am

Intel on-board graphics is going to be the "Weakest Link" You may find it impossible to run with it.
avatar
graymac

Posts : 1745
Join date : 2011-08-28
Location : Co Mayo, Eire

http://www.celtictrainsim.com

Back to top Go down

Re: SDL cant launch my video sub system???

Post by Quork on Thu Nov 01, 2012 12:51 pm

Might, but needn't. Gray, I'm getting 30fps on the whole of BWR on my yeaaars old acer Extensa 5620 with Intel onboard graphics. And Brno First Track is the only route I ever found I couldn't run due to too low fps
avatar
Quork

Posts : 1098
Join date : 2012-05-05
Age : 26
Location : Hofheim a.T., Hessen (Hesse), European Union

Back to top Go down

Re: SDL cant launch my video sub system???

Post by Dexter on Thu Nov 01, 2012 2:04 pm

Quork wrote:And Brno First Track is the only route I ever found I couldn't run due to too low fps

Hm. Looks I really have some work to do there... I am trying to find potentially demanding parts and make them more fps friendly. But it is hell... I am also trying a whol new concept, so... we will see what it brings.
avatar
Dexter

Posts : 1842
Join date : 2011-07-08
Age : 31
Location : Brno, Czech republic

http://www.brnobve.eu

Back to top Go down

Re: SDL cant launch my video sub system???

Post by Quork on Thu Nov 01, 2012 3:09 pm

Well, First Brno is simply a very demanding route, with totally new abundance of details, objects, "gimmicks". It's not really surprising for me that it is also very much demanding. A "LQ"-version for weaker computers would be nice of course, but lowering the quality of the existing route just to make it run on computers not intended to run such things would be the wrong way in my eyes. I mean, look how many people are able to run it; the route isn't way ahead of its time in technical requirements, rather some computers are behind their time. A five year old non-gamer laptop with Intel onboard graphics surely is.
avatar
Quork

Posts : 1098
Join date : 2012-05-05
Age : 26
Location : Hofheim a.T., Hessen (Hesse), European Union

Back to top Go down

Re: SDL cant launch my video sub system???

Post by buckysam on Fri Nov 02, 2012 5:24 pm

I'm not sure if this will help but it won't hurt. Did you install OpenAL? You have to have it installed to run the program.

buckysam

Posts : 150
Join date : 2012-05-28
Age : 21
Location : Kentucky USA

Back to top Go down

Re: SDL cant launch my video sub system???

Post by cris_smith14 on Mon Nov 12, 2012 4:06 am

thanx too all the answers i have now upgraded too a desktop p.c and could want anything better .

cris_smith14

Posts : 66
Join date : 2011-07-14
Age : 33
Location : leeds

Back to top Go down

Re: SDL cant launch my video sub system???

Post by graymac on Mon Nov 12, 2012 9:33 pm

Is it remotely possible that SDL is updated, while OpenBVE is not???
avatar
graymac

Posts : 1745
Join date : 2011-08-28
Location : Co Mayo, Eire

http://www.celtictrainsim.com

Back to top Go down

Re: SDL cant launch my video sub system???

Post by LabRatAndy on Mon Nov 12, 2012 10:16 pm

Unlikely, but not impossible. As few people seam to have these issues.

LabRatAndy

Posts : 98
Join date : 2011-08-29

Back to top Go down

Re: SDL cant launch my video sub system???

Post by jrbeejay on Mon Jan 07, 2013 2:38 pm

Got a new TV for Christmas and interlinked the computer to it using it as a 2nd moniter if required. This, however, changed the screen resolution for me and the only one I forgot to change was OpenBVE. Lo and behold today I come onto the site because I could not run because of SDL failed etc.
Glad I did because the first problem that caught my eye was this item. Thanks guys, all running perfectly now.
A belated Happy New Year to all on this forum.

jrbeejay

Posts : 1
Join date : 2011-08-28

Back to top Go down

Re: SDL cant launch my video sub system???

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum