OpenAL: The sound device could not be opened major issue.

View previous topic View next topic Go down

OpenAL: The sound device could not be opened major issue.

Post by 7local on Fri Dec 30, 2016 6:07 am

I don't know what the issue is! OpenBVE was working fine for the past two years now this error has come and won't leave me alone! The error is "The openAL sound device could not be opened." I have reinstalled OpenAL 53 times already and there is STILL no getting around this error. I can still play OpenBVE but I can't hear anything from the game, and not only that every time I load up route viewer it will freeze for three minutes then give me the OpenAL issue. I have tried restarting, I have tried running the game as admin, still nothing. OpenAL shows up installed in my control panel. Every other game works on my computer except OpenBVE. Can anyone help??

7local

Posts : 10
Join date : 2016-12-30

Back to top Go down

Re: OpenAL: The sound device could not be opened major issue.

Post by Quork on Fri Dec 30, 2016 10:16 am

Welcome!

- operating system?
- OpenBVE version?
avatar
Quork

Posts : 1074
Join date : 2012-05-05
Age : 25
Location : Hofheim a.T., Hessen (Hesse), European Union

Back to top Go down

Re: OpenAL: The sound device could not be opened major issue.

Post by 7local on Fri Dec 30, 2016 11:53 am

Windows 10. I have the latest OPENBVE Version from here.

7local

Posts : 10
Join date : 2016-12-30

Back to top Go down

Re: OpenAL: The sound device could not be opened major issue.

Post by leezer3 on Fri Dec 30, 2016 3:07 pm

That sounds rather like a Windows 10 update has broken your sound drivers.


Windows 10 has the habit of 'helpfully' updating your drivers in the background, no matter which option you select. ( Evil or Very Mad )
Sometimes these break things which had been working perfectly well.....


Try downloading and installing the latest drivers for your soundcard from your motherboard / PC manufacturer.

leezer3

Posts : 875
Join date : 2011-08-23

http://www.bvecornwall.co.uk

Back to top Go down

Re: OpenAL: The sound device could not be opened major issue.

Post by 7local on Fri Dec 30, 2016 5:08 pm

Are you sure that's the only solution? What if I download the old sound drivers from the AMD website?

7local

Posts : 10
Join date : 2016-12-30

Back to top Go down

Re: OpenAL: The sound device could not be opened major issue.

Post by leezer3 on Fri Dec 30, 2016 11:11 pm

7local wrote:Are you sure that's the only solution? What if I download the old sound drivers from the AMD website?

AMD provided drivers would be fine.

Whilst this isn't necessarily the case, a common 'problem' is that Windows Update under 10 decides to install a new driver in the background.
http://betanews.com/2015/07/26/windows-10s-automatic-updates-for-nvidia-drivers-could-break-your-computer/

Plenty more examples of this if you google around, including Realtek and others.

A reinstall with the latest drivers usually helps if this is the case Smile
If not, it can't do any harm. (I know, famous last words!)

leezer3

Posts : 875
Join date : 2011-08-23

http://www.bvecornwall.co.uk

Back to top Go down

Re: OpenAL: The sound device could not be opened major issue.

Post by 7local on Sat Dec 31, 2016 2:21 am

Ok last thing before I try this;

At random times OPENBVE will load with the sounds but only a VERY few times. Is that anything.

7local

Posts : 10
Join date : 2016-12-30

Back to top Go down

Re: OpenAL: The sound device could not be opened major issue.

Post by 7local on Sun Feb 12, 2017 3:31 am

Yep, didn't work and I'm starting to get pissed. Sad

7local

Posts : 10
Join date : 2016-12-30

Back to top Go down

Re: OpenAL: The sound device could not be opened major issue.

Post by 7local on Sun Feb 12, 2017 9:31 pm

Anybody else have an idea on how to fix this?

7local

Posts : 10
Join date : 2016-12-30

Back to top Go down

Re: OpenAL: The sound device could not be opened major issue.

Post by leezer3 on Mon Feb 13, 2017 12:31 pm

The best answer I can give you is that my Windows 10 VMs work OK.

Without being able to reproduce this, and without anyone else reporting the problem, I'm a little stuck.
Does 1.4.3 work?

leezer3

Posts : 875
Join date : 2011-08-23

http://www.bvecornwall.co.uk

Back to top Go down

Re: OpenAL: The sound device could not be opened major issue.

Post by 7local on Mon Feb 13, 2017 2:35 pm

Nope, nothing works.

7local

Posts : 10
Join date : 2016-12-30

Back to top Go down

Re: OpenAL: The sound device could not be opened major issue.

Post by Stevegr on Tue Feb 14, 2017 8:53 pm

7 Local, that suggests you are in Queensland.

So can I suggest asking the Bve Terminal forum.

http://www.bve-terminus.org/forum/

They maybe able to help as a member is local to you.
avatar
Stevegr

Posts : 133
Join date : 2013-01-01
Location : CARDIFF

https://sites.google.com/a/bve4trains.com/bve4trains/

Back to top Go down

Re: OpenAL: The sound device could not be opened major issue.

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum