"SDL failed to initialize the video subsystem."

View previous topic View next topic Go down

"SDL failed to initialize the video subsystem."

Post by S078 on Fri Aug 15, 2014 3:19 pm

When I try to start a route in openBVE, I get a error.

openBVE
SDL failed to initialize the video subsystem.



Is there anybody who can help me with this?
Attachments
Schermafbeelding 2014-08-15 om 16.15.12.png You don't have permission to download attachments.(17 Kb) Downloaded 2 times

S078

Posts : 1
Join date : 2014-08-15

Back to top Go down

Re: "SDL failed to initialize the video subsystem."

Post by leezer3 on Sat Aug 16, 2014 12:28 am

Now there's one I've never seen before Razz
Are you on Mac or Windows (The window appearance suggests Mac)?

If Mac, is it a PPC Mac or a newer Intel one?
If Windows, try updating the graphics drivers as a first stop.

Cheers

Chris Lees

http://www.bvecornwall.co.uk

leezer3

Posts : 951
Join date : 2011-08-23

http://www.bvecornwall.co.uk

Back to top Go down

Re: "SDL failed to initialize the video subsystem."

Post by Quork on Sat Aug 16, 2014 4:57 am

That typically is a sign of not all dependencies being installed correctly. Are you sure you did all of them? Try reinstalling them. Make sure you put everything exactly where it is supposed to be.
avatar
Quork

Posts : 1087
Join date : 2012-05-05
Age : 26
Location : Hofheim a.T., Hessen (Hesse), European Union

Back to top Go down

Re: "SDL failed to initialize the video subsystem."

Post by LabRatAndy on Sat Aug 16, 2014 2:53 pm

I think this error can also be caused by things like incomaptible screen resolutions or windowed openBVE being set to be larger than the actual screen.

Unfortunatley although openBVE detects that SDL components have failed to load and tells us that, it however doesn't tell us why. Which isn't very useful when you have problems, in my opinion its a slight design flaw as SDL can be queried for the error.

LabRatAndy

Posts : 95
Join date : 2011-08-29

Back to top Go down

Re: "SDL failed to initialize the video subsystem."

Post by rick1984 on Sun Dec 13, 2015 2:17 pm

I just encountered this problem. 
Solved it by reducing the screen size in the settings (fullscreen).

Think it is because I'm playing it on TV (from my laptop)

rick1984

Posts : 105
Join date : 2011-09-11

Back to top Go down

Re: "SDL failed to initialize the video subsystem."

Post by ap1991 on Fri Jan 08, 2016 4:07 am

I've just got myself a new laptop (late Christmas present to myself) and I've been getting the same problem when I launch oBVE in full screen mode, no issues in windowed mode though.
avatar
ap1991

Posts : 111
Join date : 2014-07-25
Age : 25
Location : Warwickshire

Back to top Go down

Re: "SDL failed to initialize the video subsystem."

Post by Northern Line on Fri Jan 08, 2016 6:42 am

I could recommend launching it in windowed mode then once the game has started and you're at the starting station, if you press CTRL+F, it might have a different result. 
But check your desktop screen resolution in width and height for example 1024x768
avatar
Northern Line

Posts : 281
Join date : 2011-07-12
Age : 23
Location : Tooting, London, England

http://www.bve-district.co.uk/

Back to top Go down

Re: "SDL failed to initialize the video subsystem."

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum