OpenBVE Graphics question

View previous topic View next topic Go down

OpenBVE Graphics question

Post by ap1991 on Fri Jul 25, 2014 5:30 pm

All,

First post, just wondering if any of you could help with this one...

I'm building a route for openBVE but have a slight issue, it's the same with all routes I load, as you an see the lower cables on the wall in the screenshot below, start to fade and eventually cannot be seen.

Is this just an openBVE graphics glitch or is there a setting I can change to fix it?

As can be seen here in Greater Anglia Metros screenshot, the cables remain visible...
https://www.flickr.com/photos/jpg-photography/14271077268/

Thanks.

avatar
ap1991

Posts : 111
Join date : 2014-07-25
Age : 25
Location : Warwickshire

Back to top Go down

Re: OpenBVE Graphics question

Post by graymac on Fri Jul 25, 2014 7:52 pm

One thing puzzles me, the screen grab here of the W&C is from the route viewer window, your curved tunnel object screenie on flikr is taken from the object viewer  window. These two utilities do not display in the same way so it isn't possible to make a direct comparison Does your work show the problem you describe when loaded into route viewer?

(Added to the problem that it's so bright today I can't really see any detail in either photo, at least not until the sun goes down)

Two points to check though. In OpenBVE "options" you can set the viewing distance, make sure its not ridiculously short, though I doubt that's your problem.
But more likely, fine bitmapped detail cannot be preserved beyond a certain distance, so you WILL lose it relatively early - see chain-link and palisade fencing in other routes as an example of this. I discovered this when I made 3D palisade fencing to replace a previous bitmapped texture with transparency. The 3D was plainly and cleanly visible for a much further distance.
avatar
graymac

Posts : 1740
Join date : 2011-08-28
Location : Co Mayo, Eire

http://www.celtictrainsim.com

Back to top Go down

Re: OpenBVE Graphics question

Post by Dexter on Fri Jul 25, 2014 8:39 pm

Agreed with graymac on this one, it is with 99% probability caused by the diffence in viewing capabilities of the two utilities.
avatar
Dexter

Posts : 1824
Join date : 2011-07-08
Age : 31
Location : Brno, Czech republic

http://www.brnobve.eu

Back to top Go down

Re: OpenBVE Graphics question

Post by ap1991 on Sat Jul 26, 2014 4:27 am

graymac wrote:Two points to check though. In OpenBVE "options" you can set the viewing distance, make sure its not ridiculously short, though I doubt that's your problem.
But more likely, fine bitmapped detail cannot be preserved beyond a certain distance, so you WILL lose it relatively early - see chain-link and palisade fencing in other routes as an example of this. I discovered this when I made 3D palisade fencing to replace a previous bitmapped texture with transparency. The 3D was plainly and cleanly visible for a much further distance.

Ah sorry I should have been a little clearer, the Flickr screenshot isn't mine, I just linked it to help explain what I meant, my fault.

Yes, it must be to do with the fine detailed bitmaps, here is a screenshot from the cab in openBVE.

Never noticed this problem in BVE2/4... but then it's been about 3 years since I've really used either, only just got back into BVE.

avatar
ap1991

Posts : 111
Join date : 2014-07-25
Age : 25
Location : Warwickshire

Back to top Go down

Re: OpenBVE Graphics question

Post by graymac on Sat Jul 26, 2014 2:22 pm

That's strange, I agree. It appears as if a rectangular area is being rendered in a different way (darker) to the rest of the screen.
I haven't yet encountered any routebuilding error that would cause that. It looks like a graphics card problem. Two questions:
Do you only see this with the stuff you have made, or have you found any other material that shows this problem?
Have you a different machine you can run it on and see if the same thing happens?

I'm led to understand rendering in BVE2/4 is totally different to OpenBVE in operation.
And (running out of ideas) maybe try the F11 key - this turns "backface culling" on and off in the open BVE Program. I've known it to be set wrong and all sorts of weird stuff happens.
avatar
graymac

Posts : 1740
Join date : 2011-08-28
Location : Co Mayo, Eire

http://www.celtictrainsim.com

Back to top Go down

Re: OpenBVE Graphics question

Post by Quork on Sat Jul 26, 2014 3:00 pm

Nah,the rectangle is alright from what I see - a rectangular tunnel (station presumably) turns into a circular tunnel.
avatar
Quork

Posts : 1078
Join date : 2012-05-05
Age : 25
Location : Hofheim a.T., Hessen (Hesse), European Union

Back to top Go down

Re: OpenBVE Graphics question

Post by graymac on Sat Jul 26, 2014 3:32 pm

Oh, well, Q, as you know I don't do underground so I'm no expert. Got any ideas what's the answer??
avatar
graymac

Posts : 1740
Join date : 2011-08-28
Location : Co Mayo, Eire

http://www.celtictrainsim.com

Back to top Go down

Re: OpenBVE Graphics question

Post by Quork on Sat Jul 26, 2014 3:54 pm

Could it be your computer screen is ill calibrated (too dark/too contrasted)? For the tunnel change (or rather "tunnel in a tunnel") is quite well visible on the screenshot, though rather dark obviously.

The problem IMHO is what you already mentioned yourself and what is very visible (quite disturbingly so) in your route also on some spots (fences along the track etc.) - OpenBVE does simplify textures depending on the distance; and Michelle seems to have chosen a rather aggressive form of that, resulting in noticeable artifacts on track textures and very strong issues with 2D objects with transparencies - they become either completely transparent (if the transparent areas are making up more than 50% of the texture) or completely opaque (if the transparent areas are making up less than 50%).
avatar
Quork

Posts : 1078
Join date : 2012-05-05
Age : 25
Location : Hofheim a.T., Hessen (Hesse), European Union

Back to top Go down

Re: OpenBVE Graphics question

Post by ap1991 on Sat Jul 26, 2014 4:29 pm

Quork wrote:Nah,the rectangle is alright from what I see - a rectangular tunnel (station presumably) turns into a circular tunnel.
Yeah spot on, I'm rebuilding an old LUL route from scratch, the tunnel leaves the station square then changes to regular underground tube tunnel.

I don't have any other PC to try it on at the moment but reading this thread i have a feeling it must be an issue with graphic rendering and textures being simplified as you said.

Thanks for the replies.
avatar
ap1991

Posts : 111
Join date : 2014-07-25
Age : 25
Location : Warwickshire

Back to top Go down

Re: OpenBVE Graphics question

Post by Greater Anglia Metro on Mon Jul 28, 2014 10:40 am

I can confirm I have the same behavior on my computer.

You are correct in saying BVE 2/4 never did this.
avatar
Greater Anglia Metro

Posts : 114
Join date : 2012-03-24
Age : 24
Location : London

Back to top Go down

Re: OpenBVE Graphics question

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum